"אני עוברת עם רן תהליך של היפתחות לנוכחות מיטיבה של מטפל ששומר עליי, נותן לי מקום, ונאבק בי שאתן לעצמי מקום. נלחם בדיכוי שלי את עצמי, ומעודד אותי להיות אני.
התהליך הזה מאוד מרפא בשבילי"
"אני מוצפת".
"אני לא מרגיש כלום."
"אני אפילו לא יודע מה אני מרגיש".
"אני שונאת את הבכי הזה".
"אני חוסמת חזק את הכעס שלא יצא".
כל האמירות האלה משקפות קושי רגשי. חווית הרגש היא חלק מרכזי מהיותנו בני אדם. כאשר הרגש אינו זורם בנו בטבעיות ונתקע או מציף- עלולים להיגרם לנו סבל וירידה בתפקוד.
טיפול רגשי וקושי רגשי
קושי רגשי מתבטא בהצפה רגשית, חסימת רגשות או ניתוק רגשי .הצפה רגשית נחווית כתחושה של חוסר שליטה. הרגש מציף אותי ללא יכולת שלי לווסת או לעצור אותו. בזמן כזה עולות מחשבות כגון: זה כל כך נורא שיראו אותי בוכה. צפים רגשות של בושה והסתרה כמו גם בדידות. טיפול רגשי למבוגרים עוזר גם בחסימה רגשית– אני משתמש בכוחות רבים כדי לעצור רגש שרוצה להתבטא. ייתכן שאני עושה זאת במודע או שלא במודע. בניתוק רגשי אני מרגיש שאיני מרגיש וזו חוויה שהיא כמו מוות קטן. הרגש בכל המקרים קשור הדדית לדפוסי מחשבה, התנהגות ותחושת גוף
"בעזרת טיפול רגשי הבנתי מתוך חווית הגוף כמה חזק נחווה רגש מסוים, כמה הוא משפיע על החוויה הכללית שלי."
איך עובד הטיפול הרגשי?
הייחודיות במפגש הטיפולי היא החוויה. לא רק "מדברים על הרגשות" אלא "חווים את הרגשות" אבל במרחב בטוח . למשל כאשר מטופל מספר על חוויה שהייתה לו אשר יש בה הצפה רגשית אבקש ממנו לשים לחוויה שלו ממש עכשיו. אם נוצר מספיק אמון בינינו ומוכנות שלו לחשיפה, ההצפה תופיע. ואז בסביבה הבטוחה של המפגש הטיפולי, ניתן לשים לב למקור ההצפה, לתחושות שמלוות אותה, לרגשות. ניתן ללמוד להכיר לעומק את החוויה הזו ופחות להיבהל ממנה.טכניקות של הרפיה והרגעה ילמדו למקרה שיש סימנים של הצפה מתקרבת. בסופו של דבר- יש יותר מקום להצפה ואז היא לא כל כך מפחידה.
מה הייחודיות שלי כמטפל בקושי רגשי?
- חיבור לחוויה הגופנית של עצמי- הרגש נחווה בגוף. אני מתמחה בחיבור בין גוף ,מחשבה ורגש.
- מטפל בגובה העיניים- הרגשות שלי זמינים ונוכחים.
- ניסיון רב עם מאות מטופלים
-
שנים ארוכות של חקירה עצמית ותרגול
לנסות את זה בבית
- התבוננו על רשימת הרגשות הבאה ובחרו מהו הרגש הבולט ביותר בחייכם: שמחה, עצב, פחד, כעס, בדידות, תקווה, קלילות, עלבון, בלבול, כאב רגשי, צער, התלהבות, התרגשות, חרטה, אשמה, קרבה, אומללות. ניתן כמובן לבחור רגש שאינו קיים ברשימה.
- איך נראה הרגש שלי? קחו צבעים ודף. הביעו את הרגש שבחרתם בצבע וצורה.
- כתבו על הדף אמירות אסוציאטיביות הנובעות מהציור שלכם.
מטרת ההתנסות: לחדד ולתת ביטוי ומקום לרגש מרכזי אותו אתם חווים בחיים. ברגע שאני יותר מודע לרגש זה כבר מתחיל תהליך של שינוי.
*ההתנסות אינה תחליף לטיפול רגשי.