"אין לי רגע מנוחה, כל הזמן מטריד אותי משהו. הכי גרוע זה כשאני מנסה לישון. פתאום יש התקפה של מחשבות מטרידות, הגוף כאילו נמחץ, אין נשימה. הלוואי ופשוט הייתי יכול להירדם כמו אדם רגיל"
חרדה מופיעה אצל כל אדם והיא תופעה נורמאלית. כאשר החרדה מתרחבת ומורגשת במצבים רבים או חרדה הקשורה לגורם ספציפי מטריד, עלולה להיות פגיעה מהותית באיכות החיים ובתפקוד האדם. למשל אדם הסובל מחרדה חברתית- חייו החברתיים יפגעו וזהו מעגל קסמים סגור.
התסמינים של חרדה הם גופניים, קוגניטיביים והתנהגותיים. ברמה הגופנית קיימים חלק או כל הסיפטומים הללו: תחושות קשות, מלחיצות, הזעת יתר, נשימה שטחית, דופק מהיר, רעד.
חרדות- מה קורה לנו?
במישור הקוגניטיבי- מופעלות מחשבות קטסטרופאליות , מחשבות של שחור-לבן, תבניות של צריך וחייב, הכללות יתר עוד. לאורך זמן תתקיים פגיעה בערך העצמי ובדימוי העצמי .
במישור הגופני חלק בגוף רוצה לבטא רגש ולפרוק אותו, אך חלק אחר חוסם את הפריקה הזו כך שהשרירים מקבלים מסר כפול ויש תקיעות כרונית.
במישור ההתנהגותי תהיה בין היתר הימנעות מהדבר ממנו חרדים. כתוצאה מכך צמצום בחיים ופחות אפשרויות פעולה. התמודדות עם חרדה תכלול גם חשיפה מדודה לגורם המחריד וכך תצומצם את ההימנעות.
“חוויתי דרך המפגש עם רן את יכולת האמפתיה העמוקה שלו, ואת המוכנות שלו להתאים את עצמו לצרכים שלי בטיפול”
טיפול בחרדה
הטיפול בחרדה הוא בשני מישורים עיקריים. הראשון הוא מפגש עם החוויה הגופנית- רגשית של חרדה והיכולת להכיל אותה. החרדה נחווית דרך הגוף ויש חשיבות לפגוש אותה ברמה הגופנית.
המישור השני הוא מסע אל מקורות החרדה והמקומות שבהן היא מופיעה בחיים. כל זאת בעזרה תמיכה מתמדת של המטפל. ללא תמיכה שכזו מגע עם חרדות או אירועי עבר יכול להחוות כטראומה במקום כריפוי הטראומה.
בנוסף לכך אורח חיים בריא עשוי לתרום להקלה על חרדות. במהלך הטיפול אני מלווה את הפונה לסגל ככל האפשר אורח חיים בריא : תרגול גופני, יוגה, מדיטציה ואכילה מאוזנת. היום ידוע לרפואה בבהירות שתרגול גופני מיטיב עם התסמינים לפחות כמו תרופות לחרדה.
סוגי חרדות: חרדה מוכללת, חרדת קהל, פוביה ספציפית, הפרעת דחק, חרדה חברתית, חרדת בחינות, התקף חרדה
לנסות את זה בבית
- הטיפול בחרדה דורש טיפול מקצועי. במקביל לטיפול ניתן להרגיע את עצמנו בכוחות עצמנו. אפילו רגיעה קלה היא רווח גדול לאדם שנושא על כתפיו את הסלע הכבד של החרדה.
- קחו לכם זמן פנוי. שימו לב לדרגת החרדה הנוכחית שלכם בין 1 ל100 ורשמו זאת.
- חשבו על המקום המרגיע ביותר שאתם יכולים לדמיין. ייתכן והוא בטבע או מקום סגור. במשך 10 דקות כתבו כל פרט שאתם מדמיינים במקום זה. מה אתם רואים? הצורות, הצבעים, הריחות, הצלילים. כתבו כל פרט.
- קחו 3 נשימות עמוקות וקראו לעצמכם בקול רם ולאט את מה שכתבתם. הקשיבו לקולכם המרגיע.
- שימו לב לרמת החרדה הנוכחית בין 1 ל 100.
חלק חשוב מהטיפול בחרדות הוא תרגול מגוון של טכניקות הרגעה.
סטרס (דחק)
אני נוכח לדעת שהיכולת לנוח ולהרפות היא מפתח חשוב לפתרון בעיות רבות אחרות. כדי ללמוד לנוח יש לחפש את מה שלא מאפשר לך לנוח. בדרך כלל אלו דפוסים לא מודעים המנקרים ביכולת לנוח.
כל אדם חווה סטרס (דחק) בחייו. זוהי תופעה נורמאלית. לסטרס יש ביטוי במחשבה, רגש, בתחושות הגוף ולעיתים בהתנהגות. כאשר קיים סטרס ברמה מתונה הדבר יכול להניע אותנו לפעולה יעילה. למשל כאשר עלי לבצע מספר מטלות בזמן קצר. אולם אם לאורך החיים רמת הסטרס ומשכו עולים או מורגשים ככרונים, סביר להניח שתהיה ירידה בתפקוד, ירידה במצב הרוח ופגיעה בבריאות.
כיצד אנו יוצרים סטרס?
לרוב סטרס אינו מופיע פתאום בחיים. ולכן יש בשלב הראשון להכיר את ההיסטוריה של הפונה כדי להבין כיצד הוא יוצר סטרס בגופו. לרוב המקור של סטרס נוצר כאשר לא הייתה לפונה מספיק תמיכה בחייו, בזמן שחווה קושי. כל אדם יוצר בתוכו מתח לא מודע ולבסוף נוצר דפוס לא מודע.
טיפול בסטרס
בטיפול נחזור למקומות המלחיצים בעבר ובהווה כדי לחוות אותם ולהבין אותם לעומק.
במקביל אני מלמד את המטופל טכניקות לשליטה בסטרס. טכניקות אלו יתורגלו על בסיס יומי וכן לקראת אירוע הנתפס כמלחיץ.
תרגול חשוב אחר קשור לאורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית ואכילה בריאה.
הייחוד שלי בטיפול בסטרס
אני רואה בסטרס כרוני אות לכך שעלי לקחת יותר אחריות על חיי. ככל הנראה עלי להרחיב את במודעות לחלקים בתוכי ולתגובות אוטומטיות המביאות לסטרס.
הייחוד שלי בטיפול בוא לפגוש את סטרס כאן ועכשיו ביחד איתי בחדר הטיפולים. לא רק "לדבר על" אלא "לחוות את". לאחר המפגש עם הסטרס בסביבה מוגנת ניתן לבחון מה לעשות כדי להפחית את התגובה שמביאה לסטרס. העבודה הזו נעשית בעזרת תשומת לב לגוף, נשימה וחיבור לקוגניציה. בתהליך קשוב ניתן לחיות חיים עם פחות סטרס ולצמוח בכל תחומי החיים.
דיכאון
"קח ממני את הדיכאון הזה"- על טיפול בדיכאון
הוא מגיע לטיפול. זה מרגיש גדול עליו, עלי, בכלל. דכאון!!!! רק המילה הזו כבר מכווצת. מה עושים?!
להפריד את חלקי הדיכאון
כשנותנים כותרת כזו כמו "אני בדיכאון חזק" וכך זה כבר שנים, יוצרים מראש צל גדול. בטיפול ננסה למצוא את הגוונים של הצל. אתה מרגיש מדוכדך, מצומצם, עייף וחלש, לא רואה עתיד. אבל בכל רגע בחיים יש לכך גוון קצת שונה בהתאם לסביבה וגורמים אחרים. מה קורה עכשיו, ברגע זה כשאתם קוראים את המילים? איך מתבטא הדיכאון? בתהליך החלוקה נזהה לרוב שיש גם רגעים בהם אין דכדוך.
חיבור החלקים
בין חלקי הדיכאון השונים ניתן לעשות חיבור- להבין אותם באופן שייתן משמעות לדיכאון. לא סתם קיים דיכאון או דיכאון קליני. הוא הופיע בתהליך ארוך ובתגובה לאירועי חיים חיצוניים. טראומה, פגיעה מינית, הזנחה רגשית ועוד. כאשר הדיכאון מקבל משמעות- אפשר לפגוש אותו בכנות ולראות לעומקו.
מה יש מתחת לדיכאון
הדיכאון הוא כמו הר שחור גדול. ההר הזה מתבטא במחשבות ואמירות כמו: לא ממש אכפת לי, אני לא יודע מה אני רוצה, אני כשלון ועוד. אם נחפור כמה מנהרות מהצדדים של ההר השחור- נגלה שיש במרכז ההר אגמים של עצב, פרצי כעס,לבה של זעם, וגם זרמים של חיוניות וצרכים רגשיים ישנים. את כל אלה מכסה ההר השחור. וקיים מאמץ לא מודע להמשיך ולכסות אותם. מאמץ שמחליש עוד יותר.
הפניית זעם ואשמה פנימה במקום החוצה
לרוב זהו ביטוי של דיכאון וגם החלק ששומר על קיומו. פעם זה היה נכון להפנות כעס פנימה. לא הייתה רשות ולא הייתה תמיכה להפנות כעס על גורם סמכות או הורה. היום נשארה התבנית הזו. עוד ועוד האשמה וכעס מופנים לתוך הגוף. ואז הגוף עייף, חסר אנרגיה, כואב, קיימת פגיעות למחלות והקשרים בעולם דלים. איך יהיה לי כוח לקשר בכלל?
לצעוד ביחד אל הדיכאון, אל תוך ההר השחור
המסע מתחיל ביצירת סביבה בטוחה. הסביבה היא הקשר העמוק שנוצר בין מטפל ומטופל. מכאן צומחת היכולת של המטופל ליצור קשר מעמיק עם עצמו וזה אומר לסמוך על עצמו שיוכל לפגוש את מרכיבי הדיכאון שלו ואת מקורות הדיכאון. וגם שיוכל וירשה לעצמו להתחבר למקורות העוצמה שלו. המפגש עם הגוף הוא קריטי. הדיכאון נחווה בתוך מסגרת הגוף או שיש נתק כדי לא להרגיש תחושות קשות. המטפל תומך במפגש חשוב זה עם הגוף
כיצד נוכח הדיכאון כאן ועכשיו
כמטפל אני רוצה להרחיב את המודעות לדרך שבה סימנים של דיכאון מופיעים במפגש הטיפולי. מה המטופל עושה ומה אני כמטפל עושה אשר מוביל לסימנים לביטויי הדיכאון. ההנחה היא שזהו דוגמא לדרך שבה נוצר הדיכאון בחיים עצמם.
לצאת מתבניות
הטיפול בדיכאון יכלול במידת האפשר, גם תרגול גופני ותודעתי קבוע. התרגול הגופני משפיע ישירות על מצב הרוח. כמו כן מהווה בעצמו יציאה מתבניות מוכרות של פאסיביות והימנעות.
כמטפל איני יכול לקחת לך את הדיכאון. אבל אני מוכן למסע משותף- שעשוי להביא להקלה גדולה.